NOS NieuwsAangepast

Kamer achter uitbreiding noodfonds

De Tweede Kamer is akkoord met uitbreiding van het noodfonds voor de euro. Tot nu toe stond Nederland garant voor 56 miljard euro. Dat wordt nu bijna honderd miljard.

In een hoofdelijke stemming waren 96 Kamerleden voor en 44 tegen. Gedoogpartner PVV stemde tegen, net als de oppositiepartijen SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

De versterking van het fonds betekent dat het meer geld kan uitlenen aan noodlijdende eurolanden. Tot nog toe hebben Ierland en Portugal er aangeklopt en ook het tweede reddingspakket voor Griekenland zal uit het EFSF worden gefinancierd.

15e land

De Europese regeringsleiders zijn het in juli eens geworden over uitbreiding van het noodfonds, om op die manier onder meer Griekenland te helpen.

De versterking van het fonds moet door het parlement van elke lidstaat worden goedgekeurd. Als de Eerste Kamer dinsdag ook instemt, is Nederland het 15e land dat de versterking van het EFSF steunt.

In totaal moeten alle 17 eurolanden akkoord gaan. De laatste twee zijn Malta en Slowakije. In dat laatste land is veel verzet tegen de uitbreiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl