NOS Nieuws Aangepast

Italianen zitten zonder Wikipedia

Italianen zullen voor een encyclopedie weer de kast in moeten duiken want de Italiaanse versie van de online encyclopedie Wikipedia is door de makers van de site offline gehaald.

De site is niet te bereiken omdat Wikipedia het niet eens is met een nieuwe Italiaanse wet waar deze week in het Italiaanse parlement over wordt gestemd. Deze wet verplicht websites de teksten binnen 48 uur te veranderen als iemand zich erdoor beledigd voelt. Doen ze dit niet, dan krijgt de site een boete van 12.000 euro.

Berlusconi

In plaats van Italiaanse informatie over hun premier Silvio Berlusconi of Oscarwinnaar Roberto Benigni, kun je een statement van de vrijwilligers van Wikipedia lezen. In de brief staat dat de site nu door Wikipedia zelf offline is gehaald, maar dat er een risico bestaat dat de site gedwongen wordt offline te blijven.

De wet staat in Italië bekend als de DDL Intercettazioni, wat vertaald kan worden als aftapwet. Door deze wet gaat een van de belangrijkste pijlers van Wikipedia verloren, namelijk dat iedereen informatie kan toevoegen en deze info door andere gebruikers wordt gecontroleerd.

Zo zou Berlusconi de informatie over zijn vermeende affaires als beschamend kunnen zien, waarna Wikipedia de informatie moet verwijderen. De mening van een onafhankelijk orgaan is niet nodig. Zo is het voor mensen heel makkelijk informatie te verwijderen. Dit kan leiden tot een eenzijdige pagina waar kritiek niet is toegestaan en dat gaat in tegen de beginselen van de site.

Door: Eef

STER reclame