NOS NieuwsAangepast

Veel aandacht voor Dierendag

Het is Dierendag, een dag die wereldwijd op de agenda staat en waarop extra aandacht wordt besteed aan dieren. Dierendag werd in 1930 in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op de rechten van dieren en de noodzaak hen te beschermen.

Voor veel mensen staat het huisdier op Dierendag centraal. Baasjes die zich geen raad meer weten met het gedrag van hun hond of kat kunnen vandaag terecht bij de Gedragskliniek voor Dieren van de Universiteit Utrecht.

Op de zogenoemde Dierengedragdag staan verschillende gedragsdeskundigen en dierenartsen klaar om in een gratis consult de dieren en hun eigenaren op weg te helpen.

Dierenleed

Ook vandaag de dag wordt Dierendag aangegrepen om actie te voeren voor dieren. Stichting Wakker Dier organiseert voor het eerst de EetGeenDierenDag. De stichting stelt op de site dat de beste manier om dieren in de vee-industrie te helpen is door ze niet op te eten.

Een school in Haren en bedrijven als Douwe Egberts en Randstad doen mee aan de actie. Ze serveren vandaag een vegetarisch menu in de kantines.

Ook De Partij voor de Dieren gebruikt deze dag om aandacht te vragen voor dierenleed. Op de Dam in Amsterdam wordt eenmalig een dierenspookhuis geopend. Hierin worden beelden van megastallen, de visindustrie en dieren in de veehouderij getoond.

Taart

Toch is Dierendag vooral een feestelijke dag, waarop met name huisdieren extra in de watten worden gelegd. Zo geeft dierenwinkelketen Pets Place alle waakhonden in Zeist vandaag een dagje vrij. Mensen met een waakhond, kunnen een professionele beveiliger in huis krijgen. De honden gaan naar een hondenspeeltuin.

Ook in verschillende dierentuinen worden de dieren in het zonnetje gezet. In Artis worden de insecten vandaag verwend met een bijzondere traktatie en in het Dierenrijk in Eindhoven krijgen de olifanten een enorme broodtaart gevuld met vers fruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl