"Geen noodzaak voor adolescenten-strafrecht"
"Het is alsof een dokter verzwaarde en verkeerde medicatie geeft aan een patiënt die aan de beterende hand is", aldus Kinderombudsman Marc Dullaert over het plan van staatssecretaris Teeven om speciaal strafrecht voor jongeren in te richten. Volgens de Kinderombudsman "ontbreekt elke onderbouwing en noodzaak", voor deze maatregel.
Dullaert laat geen spaan heel van het plan van Teeven. Hij zegt het twee maanden lang te hebben bestudeerd, maar kan geen enkele reden vinden om het in te voeren. "De jeugdcriminaliteitcijfers in Nederland nemen af. Uit onderzoek blijkt dat als je jongeren langer en strenger gaat straffen, die als een boemerang terug in je gezicht komt." Dullaert mist de nadruk op (her)opvoeding in de plannen, terwijl dat "wel degelijk nut heeft". Bovendien hebben rechters al de mogelijkheid om jongeren volgens het volwassenenrecht te straffen, in extreme gevallen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Murat D. (destijds 16), die in 2004 een leraar op het Haagse Terra College dood schoot. Hij kreeg toen 5 jaar cel plus TBS met dwangverpleging.
Teeven kondigde het adolescentenstrafrecht in juni van dit jaar aan, om "criminaliteit van risicojongeren beter en effectiever aan te kunnen pakken". Ernstige delicten van jongeren van 15 tot 23 jaar zouden zo zwaarder bestraft kunnen worden. De maximale duur van jeugddetentie zou bijvoorbeeld verhoogd worden van twee naar vier jaar, een zwaar zeden- of geweldsmisdrijf kan niet meer met een taakstraf worden bestraft en de pij-maatregel (jeugd-tbs) kan worden omgezet naar 'gewoon' tbs.
Dullaert vindt dat jongeren tot 18 jaar onder het jeugdstrafrecht moeten blijven vallen. Dat is ook internationaal zo geregeld in het VN Kinderrechtenverdrag, zegt hij. In november brengt de Kinderombudsman ook een advies uit aan Teeven.
Door: Machteld