Eerste vrije campagne in Tunesië

Aangepast

In Tunesië is de campagne begonnen voor de eerste vrije verkiezingen van het land. Over drie weken kiest het land een Grondwetgevende Vergadering die de voorwaarden voor een democratisch Tunesië moet gaan formuleren.

In de steden hangen talloze posters met slogans en foto's van kandidaten. Er zijn naar schatting 11.000 mensen die een zetel willen bemachtigen.

Onder het bewind van president Ben Ali was er nauwelijks democratie; veel politieke partijen waren verboden. Nu doen ruim tachtig partijen mee aan de verkiezingen en mogen meer dan zeven miljoen inwoners stemmen.

Opstand

De opstand in de Arabische wereld begon eind vorig jaar in Tunesië. Hoewel de bevolking in eerste instantie protesteerde tegen de hoge werkloosheid, schuilde daarachter een grote onvrede en frustratie over het regime van president Ben Ali die al 23 jaar aan de macht was.

Na een maand van betogingen vluchtte Ben Ali in januari naar Saudi-Arabië. In juni werden de voormalige president en zijn vrouw veroordeeld tot 35 jaar cel voor diefstal en verduistering van geld.

STER Reclame