NOS NieuwsAangepast

Leers stelt groot onderzoek COA in

Het onderzoek naar de misstanden bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wordt uitgebreid. Minister Leers voor Immigratie en Asiel heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd.

De Tweede Kamer had hier om gevraagd. Aanvankelijk had de Raad van Toezicht besloten om alleen een onderzoek te laten doen naar de bedrijfscultuur. Dit onderzoek zou geleid worden door oud-informateur Hoekstra.

Hermans

De Kamer vond dit echter te beperkt en minister Leers heeft nu dus besloten om het breder aan te pakken. Volgende week zal hij meer informatie geven over het onderzoek en de onderzoeksvragen.

De Raad van Toezicht van het COA is nu niet langer opdrachtgever van het onderzoek. Dat betekent dat ook het functioneren van de Raad zelf, onder leiding van VVD-coryfee Loek Hermans, onder de loep kan worden genomen.

Het COA kwam onlangs in het nieuws door publicaties over het optreden van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak. Ze werd ervan beschuldigd een angstcultuur bij het COA te hebben gecreëerd. Ook zou er onder haar leiding te makkelijk geld worden uitgegeven, vertelden medewerkers eerder deze maand aan de NOS.

Albayrak is inmiddels op non-actief gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl