NOS NieuwsAangepast

Saleh trekt opnieuw belofte in

President Saleh van Jemen heeft zijn belofte om af te treden opnieuw ingetrokken. De voorwaarde voor zijn aftreden is nu dat voormalige bondgenoten, die zijn overgelopen naar de oppositie, niet mee mogen doen aan de verkiezingen. Gebeurt dat wel, dan zal Jemen in een burgeroorlog worden gestort, zei Saleh.

Saleh deed zijn uitspraken in een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post en het tijdschrift Time. Het is zijn eerste interview sinds zijn terugkeer uit Saudi-Arabië, waar hij drie maanden behandeld werd aan verwondingen die hij opliep bij een mortieraanval op zijn paleis in Jemen.

Vijanden

Alle elementen die spanningen veroorzaken, moeten van het politieke toneel verdwijnen, zegt hij in het interview. Hij doelt daarbij vooral op de in maart overgelopen legercommandant Ali Mohsen al-Ahmar.

Ook de Ahmars, een machtige clan in Jemen, zijn uitgesproken politieke vijanden van Saleh. Zij zitten volgens de president achter het geweld van de betogers. De clan wordt geleid door Hamid al-Ahmar, een van de machtigste mannen van het land. De zakenman is miljardair en heeft interesse in het presidentschap.

Spanningen

Sinds de terugkeer van Saleh in Jemen zijn de spanningen weer hoog opgelopen, na een relatief rustige periode. Betogers eisen het opstappen van de president, die nu al 33 jaar aan de macht is. Saleh weigerde dit jaar al een paar keer een overeenkomst met de Golfstaten over zijn aftreden uit te voeren. Hij zegt nog steeds achter een regionaal vredesplan te staan.

De afgelopen twee weken zijn meer dan 150 mensen omgekomen door geweld tussen regeringstroepen en de oppositie. Veel aanhangers van Saleh vrezen dat islamitische fundamentalisten aan het roer komen als hun tegenstanders winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl