In Amsterdam wordt in het VU Medisch Centrum vandaag een nieuw kankercentrum officieel geopend. Het centrum is een initiatief van voormalig hoogleraar Bob Pinedo. Het is de bedoeling dat tachtig procent van de patiënten binnen 48 uur een diagnose en een behandelplan krijgt.

Het centrum is volgens Pinedo uniek omdat alle specialisten die bij de behandeling betrokken zijn, bij elkaar zijn gezet. Daardoor kunnen snel besluiten worden genomen. Er kunnen in het centrum 24 kankersoorten worden behandeld.

Huiskamer

In het VUmc Cancer Center is ook veel aandacht voor de sfeer. De ruimtes zijn licht en ruim en er is gebruik gemaakt van zachte kleuren en vormen. Zo is er geen gewone wachtkamer, maar een lounge-achtige ruimte waar stilte heerst, want stress heeft een slechte invloed op het genezingsproces.

"Het verschil is dat we niet in een ziekenhuis zitten, maar in een huiskamer", zegt Pinedo. "De patiënt heeft het al moeilijk als de diagnose kanker is gesteld. Als je ontspannen bent en je op je gemak voelt, is dat een enorme winst voor de patiënt."

Het kankercentrum kreeg geld van de Vriendenloterij, waaraan ruim 100.000 mensen speciaal voor dit doel meededen.

STER reclame