NOS NieuwsAangepast

Zweepslagen voor Saudische chauffeuse

Een hof in Saudi-Arabië heeft een vrouw dinsdag tot tien zweepslagen veroordeeld, omdat ze achter het stuur van een auto werd aangetroffen.

In Saudi-Arabië is officieel geen wet die vrouwen verbiedt de weg op te gaan, wel bestaat er een islamitische regeling waar ze zich aan moeten houden.

Shock

De vrouw, Shayma Jastiniah, zegt tegen nieuwssite Arab News dat ze geschokt is. "Ik ben nog steeds in shock en ik kan niet helder denken. " Jastiniah heeft laten weten in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. De Saudische zegt dat ze slechts een keer heeft gereden en dat het nog voor de arrestatie van Manal al Sharif was, de vrouw die de campagne Women2Drive is begonnen.

De veroordeling is opmerkelijk, omdat koning Abdullah zondag nog aankondigde dat vrouwen in 2015 hun stem mogen uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze mogen zich ook kandidaat stellen. "Hoe kunnen vrouwen een natie leiden als ze niet eens mogen rijden?", zegt Jastiniah's advocaat.

Lijfstraf

Het is de eerste keer dat er een lijfstraf wordt uitgedeeld voor het besturen van een auto. Voorheen werden vrouwelijke automobilisten wel eens een paar dagen gevangen gehouden, maar zij werden nooit voor het gerecht gebracht. Later dit jaar moeten er nog twee vrouwen voor de rechtbank verschijnen.

Het rijverbod voor vrouwen in Saudi-Arabië kreeg in juni wereldwijd veel aandacht. Een aantal vrouwen riep toen met een landelijke actiedag op 17 juni vrouwen op achter het stuur te gaan zitten.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl