Amerikaanse duikers hebben een enorme zilverschat op de bodem van de Atlantische Oceaan ontdekt. Het gaat om de lading van de SS Gairsoppa, een transportschip dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers tot zinken werd gebracht.

De vinders gaan ervan uit dat het schip zo'n 219 ton zilver aan boord heeft. De lading is tegenwoordig bijna 150 miljoen euro waard. Het schip ligt op ruim 4,5 kilometer diepte, zo'n 300 kilometer voor de Iers kust.

Torpedo

De 125 meter lange Gairsoppa was in februari 1941 in een konvooi onderweg van India naar Groot-Brittannië. Door een storm en brandstoftekort raakte het gescheiden van de andere schepen. Daarop werd koers gezet naar een Ierse haven.

Voordat het schip daar aankwam, werd de Gairsoppa getorpedeerd door een Duitse U-boot. Op onderwaterbeelden van het wrak is het gat dat het projectiel sloeg, goed te zien.

Van de 85 opvarenden wist slechts één het vaste land te bereiken. De tweede officier arriveerde twee weken later in Engeland. Twee anderen die het zinkende schip met hem hadden verlaten, waren onderweg bezweken.

Thee

Eerder deze maand bevestigden duikers van Odyssey Marine Exploration de identiteit van het schip. Ook vonden ze een gedeelte van de lading terug: thee. Hoewel er dus nog geen zilver is aangetroffen, zijn de duikers ervan overtuigd dat ze dat zullen vinden. "De thee was lichter, dus dat werd boven op de kisten met zilver geplaatst."

Het bergen van de schat zal relatief makkelijk gaan, omdat het schip recht op de zeebodem is terechtgekomen. Ook zijn de luiken van het ruim opengeblazen tijdens het zinken. Met onderwaterrobots zal de lading geborgen worden. Dat zal waarschijnlijk volgend voorjaar gebeuren.

OME heeft een deal gesloten met de Britse overheid over de opbrengst. Het bedrijf mag 80 procent van de vondst houden, de rest gaat naar de Britse schatkist.

Schat weg

De schat is een mooie opsteker voor OME, dat recentelijk van de rechter een andere schat moest teruggeven. Een grote hoeveelheid goud en zilver, afkomstig uit een Spaans galjoen zou namelijk nog steeds aan de Spaanse overheid toebehoren.

OME is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

STER reclame