Na 34 albums, 11 speelfilms en een pretpark vindt Albert Uderzo het genoeg. De tekenaar van het stripduo Asterix en Obelix gaat met pensioen. Dat maakte de tekenaar bekend op een feest ter ere van de verkoop van het 350 miljoenste stripalbum. Sinds de introductie van de strip in 1959 is Asterix uitgegroeid tot een nationaal symbool.

Zo'n 2000 jaar geleden was heel Gallië (zo heette Frankrijk toen) bezet door soldaten van Caesar, de Romeinse veldheer. Héél Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef volgens schrijver René Goscinny en tekenaar Albert Udérzo dapper weerstand bieden. Ze maakten het leven van de Romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk.

B'' f'isjes

De kleine held en zijn grote vriend beleven tijdens hun strijd tegen de Romeinen avonturen door heel Europa. In het album De Grote Oversteek wagen de zwaardvechter en de menhirhouwer zich zelfs even in Amerika. Het grote succes van de serie is te danken aan de humorvolle verhalen en de vele terugkerende elementen, zoals de grote Namibiër die de letter R niet kan uitspreken. Vele beroemdheden figureerden in de albums. Van de Beatles in 'Asterix en de Britten' tot Sean Connery (Dubbelosix) in de 'Odyssee van Asterix'.

Na de dood van Goscinny in 1977 ging Uderzo alleen door met het schrijven en tekenen van de verhalen. Zijn naam staat nog steeds op de albums.

Volgens correspondent Ron Linker overwoog Udérzo Asterix met hem te laten stoppen. "Maar Asterix is groter dan mijzelf, dus dan zou het egocentrisch zijn om hem ook met pensioen te sturen", zegt de bejaarde tekenaar. De serie wordt nu door de tekenstudio van Udérzo voortgezet. Een volgend album komt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar. Op de vraag of er ook nog een Asterix-avontuur in Nederland komt antwoordde de tekenaar behouden. "Er is per slot van rekening al een Asterix en de Belgen en in die tijd waren België en Nederland samen één land", zei Udérzo.

Door: Tim

STER reclame