NOS NieuwsAangepast

Afghaanse 'oorlogsmisdadiger' niet uitgezet

Door redacteur Integratie Reinalda Start

Afghaanse asielzoekers die worden verdacht van oorlogsmisdaden, worden voorlopig niet uitgezet. De IND heeft dat besloten onder druk van 26 gemeenten die opkomen voor de belangen van deze Afghanen.

Het gaat om mannen van wie vaak de rest van het gezin wel in Nederland mag blijven.

In 2000 is bepaald dat er geen recht op asiel is voor mannen die minimaal onderofficier waren in het leger, in de periode dat de Russen aan de macht waren. Deze mannen krijgen de zogenaamde 1F status. Zij worden verdacht van oorlogsmisdaden en hebben nooit recht op asiel. De gemeenten vinden echter dat iedereen recht heeft op een individuele beoordeling.

Speciale unit

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bestrijdt dat verschillende gevallen nooit individueel worden bekeken. Drie jaar geleden heeft de IND er zelfs een speciale dienst voor opgezet.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken heeft deze unit zo'n 115 zaken onderzocht. "In 80 gevallen leidde dit tot de conclusie dat 1F niet van toepassing was en in zo'n 10 zaken werd het onderzoek voortijdig afgebroken na intrekking van het asielverzoek of omdat de vreemdeling al uit Nederland was vertrokken."

'Sahar-regeling'

Met het strenger worden van het asielbeleid wordt de druk op de Afghaanse 1F-ers steeds groter om het land te verlaten. Dat terwijl hun vrouw en kinderen vaak wel een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Er zijn bijvoorbeeld dochters bij die onder de 'Sahar-regeling' vallen. Dat zijn meisjes die te verwesterd zijn om terug te sturen. Leven in Afghanistan zou te gevaarlijk voor hen zijn. Twee weken geleden ging een Afghaan die in Houten woont nog in hongerstaking, uit vrees voor uitzetting.

Binnenkort praten de 26 gemeenten die opkomen voor de belangen van deze mannen met minister Leers. Ook komt er een Kamerdebat over de zaak.

Voor die tijd zullen de mannen niet worden uitgezet. Volgens de woordvoerder van de minister wordt er wel gewoon doorgegaan met de voorbereidingen van de uitzettingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl