NOS NieuwsAangepast

Meerderheid vindt 'doe normaal' erg

Volgens een peiling van Maurice de Hond vindt 61 procent van de Nederlanders het erg dat Geert Wilders "doe eens normaal man" heeft gezegd tegen premier Rutte. 62 procent vindt dat Rutte niet "doe zelf normaal" terug had moeten zeggen.

Van alle ondervraagden vond 70 procent het debat de Tweede Kamer onwaardig. PVV'ers en VVD'ers zaten er het minst mee, bij PvdA en D66 bestaat de meeste afkeur.

Ophef

Van de PVV-aanhang noemt 20 procent de uitval van Wilders erg. 14 procent vindt zijn algehele optreden in het debat ongepast, maar ook vindt 95 procent van alle PVV-aanhangers dat er te veel ophef wordt gemaakt over het incident met Rutte.

Opmerkelijk is verder dat volgens de peiling tweederde van de Nederlanders (en 36 procent van de PvdA-kiezers) Cohen ongeschikt vindt als oppositieleider.

Niet altijd ingrijpen

De voorzitter van de Tweede Kamer moet niet altijd ingrijpen bij heftige woordenwisselingen tussen politici, zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in het tv-programma Eva Jinek op Zondag. "Ik kan niet overal ingrijpen. De voorzitter moet er ook niet altijd tussenzitten. Politici horen elkaar te lijf te gaan met woorden." Door het debat voortdurend te onderbreken, worden discussies vertraagd. Dat wil ze voorkomen.

Naar aanleiding van het 'doe-normaal-debat' heeft Verbeet veel brieven ontvangen, vertelde ze . De meningen waren verdeeld. De ophef wordt volgens haar voor het grootste deel opgeklopt door de media. "Het is niet aldoor zo opwindend geweest. Over het grootste deel is het gewoon een debat. Maar zo werken de media." Liever had Verbeet gezien dat de inhoud van het debat meer aandacht had gekregen in de media.

Haatpaleizen

De kritiek van oud-voorzitter Frans Weisglas (VVD) wuifde Verbeet weg. Hij zei gisteren in de Volkskrant dat Verbeet het reglement van de Kamer niet kent. Verbeet: "De term 'haatpaleizen' heb ik voor het eerst onder zijn leiding gehoord. Daar heeft hij destijds ook niets tegen gedaan".

Eerder deze week zei Verbeet dat Rutte had moeten stoppen met praten toen Wilders zei dat hij normaal moest doen. Rutte had het aan Verbeet moeten overlaten om in te grijpen in plaats van terug te schreeuwen, zei ze. Maar Verbeet zei vanochtend wel dat ze zich de reactie van Rutte kan voorstellen. Ze bedoelde haar opmerking niet als kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl