NOS NieuwsAangepast

Moody's verlaagt status Griekse banken

De kredietwaardigheid van acht Griekse banken is door kredietbeoordelaar Moody's met twee stappen verlaagd. De banken lopen te veel risico en de vooruitzichten zijn slecht.

Het grootste risico zijn de staatsleningen, waar de banken fors in zitten. Ook de zwakke Griekse economie is reden om de banken lager te waarderen. Het Amerikaanse kredietbureau verwacht dat de komende tijd het aantal slechte leningen zal toenemen.

Eind juli verlaagde Moody's ook de kredietwaardigheid van de Griekse overheid.

De banken die door Moody's lager worden gewaardeerd, zijn National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece, Attica Bank, Emporiki Bank of Greece en General Bank of Greece.

Baan

Het hoofd van de EU taskforce in Griekenland, Horst Reichenbach, zegt dat Griekse banken juist nu extra geld nodig hebben. Geld dat Europa moet bijeenbrengen.

Reichenbach zegt in een interview met de Duitse krant Handelsblatt dat banken in Griekenland te weinig geld hebben en nauwelijks nog kredieten aan ondernemers en consumenten verstrekken.

Verder vindt de EU-afgezant dat Grieken die de komende tijd hun baan verliezen, geld moeten krijgen uit het Europese Sociaal Fonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl