NOS NieuwsAangepast

Wereld Muziek Concours van start

De jubilieumeditie van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade is gisteren van start gegaan. Het vierjaarlijkse internationale festival voor de blaasmuziek viert dit jaar zijn 60-jarig bestaan.

Elk jaar doen tienduizenden deelnemers en honderdduizenden bezoekers het festival aan. Naast wedstrijden voor amateurorkesten, zijn er tijdens het festival veel concerten te zien van professionele orkesten en ensembles van over de hele wereld.

Tijdens de opening van het WMC, waar ook prinses Máxima bij aanwezig was, werd de cross-over opera 'The Priest and his Servant Balda' uitgevoerd. De opera van Sjostakovitsj dateert uit 1938 en is gemaakt voor de bijzondere combinatie van animatiefilm, klein blaasorkest, koor, solisten en poppenballet.

Oorsprong

De oorsprong van het WMC ligt in 1949. Twee harmonieorkesten uit Kerkrade nodigden een Engelse mijnwerkersbrassband uit Yorkshire uit voor een concert. Dat concert was zo succesvol dat het idee geboren werd om er een internationaal festival van amateurorkesten van te maken.

Zestig jaar later is het WMC uitgegroeid tot een van de belangrijkste festivals voor blaasmuzikanten.

Tijdens het jubileum wordt teruggekeken op de geschiedenis van het festival, maar er is ook aandacht voor de toekomst. Zo hoopt het WMC de toegankelijkheid van blaasmuziek voor jongeren te vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl