NOS NieuwsAangepast

Facebook gaat op de schop

Facebook heeft op een conferentie voor ontwikkelaars, de F8 in San Fransisco, ingrijpende veranderingen bekendgemaakt. Oprichter Mark Zuckerberg heeft onder meer Timeline aangekondigd. Timeline is, zoals de naam al suggereert, een tijdlijn die het Facebookprofiel zal vervangen.

In plaats van een chronologisch overzicht van een Facebookgebruiker zie je zijn/haar hele leven, van geboorte tot heden. Door middel van plaatsen en jaartallen kun je als het ware browsen door iemands leven.

Visueel

Zuckerberg noemt het "een nieuwe manier om te laten zien wie je bent". Normaal zie je op Facebookprofielen alleen wat iemand zojuist of recentelijk heeft gedaan. Met Timeline heb je een plek waar je alle verhalen die je ooit hebt gedeeld kunt zien, aldus Facebook op zijn website. Timeline is ook veel visueler dan het huidige profiel, het laat meer foto's zien. Zuckerberg benadrukte dat gebruikers "volledige controle" hebben over de privacy-instellingen.

Socialer

Facebook laat weten dat het ook socialer wordt. Naast de standaard Like-knop kunnen gebruikers nu via applicaties delen wat ze aan het doen zijn, welke boeken ze gelezen hebben en welke films ze gezien hebben. Deze nieuwe functie heet Ticker.

Om te delen naar welke muziek je aan het luisteren bent gaat Facebook de samenwerking aan met streamingdienst Spotify. Als vrienden klikken op het nummer dat jij aan het luisteren bent, kunnen ze direct meeluisteren. Datzelfde geldt voor films, maar deze functies zijn voorlopig alleen in de VS beschikbaar.

Lancering

Een betaversie van Timeline is meteen gelanceerd voor ontwikkelaars zodat zij hiermee aan de slag kunnen. Het is de bedoeling dat Timeline en Ticker geleidelijk geïntroduceerd worden. Wanneer de nieuwe functies voor iedereen beschikbaar zijn, is niet duidelijk.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl