Plan voor nieuw islamitisch college A'dam

tijd van publicatie Aangepast

Door onderwijsredacteur Joséphine Truijman

In Amsterdam mag een nieuwe middelbare school voor islamitisch onderwijs worden opgericht. Minister van Bijsterveldt van Onderwijs heeft dat goedgekeurd. Opvallend is dat het grootste deel van het bestuur van de nieuwe school bestaat uit oud-personeelsleden van het Islamitisch College Amsterdam (ICA), waarvan Van Bijsterveldt vorig jaar de geldkraan dichtdraaide.

De kwaliteit van het onderwijs op het ICA was jaren achtereen zeer zwak, volgens het oordeel van de Onderwijsinspectie. Hierdoor daalde het leerlingenaantal onder de opheffingsnorm. Minister van Bijsterveldt heeft echter geen mogelijkheid om de oprichting van een nieuwe school tegen te houden. De wet bepaalt namelijk dat een school voor bekostiging in aanmerking kan komen als deze naar verwachting door voldoende leerlingen zal worden bezocht. De school voldoet aan deze eis.

Een woordvoerder van de minister laat weten dat de school als vanzelfsprekend aan alle wettelijke eisen zal moeten voldoen, waaronder die voor kwaliteit. "In het belang van de leerlingen en hun ouders zal de minister daar nadrukkelijk op toezien. De Inspectie zal de school vanuit die zorg dan ook vanaf het eerste schooljaar scherp volgen."

Bestuur

Het nieuwe bestuur van de stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en omstreken telt in totaal zeven leden. Vier van hen waren verbonden aan de inmiddels gesloten school. Zo was de nieuwe voorzitter, Kudret Çamdere, destijds rector op het Islamitisch College Amsterdam. Toch ziet hij hier geen probleem in. "Ik ben destijds als interim-rector erbij gekomen, nadat het Islamitisch College te horen had gekregen dat ze moest sluiten. Mijn taak was toen om het proces van sluiting in goede banen te leiden."

Twee van de andere bestuursleden stonden op het Islamitisch College voor de klas. Een van hen is Ridouan Iboualaisen die nu secretaris in het nieuwe bestuur is. Ook Fatima Es-Salhi Bouamrani stond voor de klas en is nu bestuurslid. De functie van penningmeester wordt vervuld door Murat Sarikaya. Hij was hoofd conciërge op het ICA.

De toekomst van de nieuwe school ziet Çamdere vol vertrouwen tegemoet. "Net zoals andere scholen dat doen, gaan wij ons sterk focussen op de kwaliteitseisen die er zijn. Dit bestuur is sterk gemotiveerd om deze nieuwe school tot een succes te maken. Dat zijn wij verplicht naar onze kinderen, onze gemeenschap en onze samenleving."

Huisvesting

De stichting is van plan de deuren van de nieuwe school te openen op 1 augustus 2012 en heeft inmiddels een aanvraag gedaan bij de gemeente Amsterdam voor huisvesting.

De Amsterdamse onderwijswethouder Lodewijk Asscher bevestigt dat er een aanvraag ligt. Het nieuwe bestuur heeft een sterke voorkeur voor huisvesting in het oude gebouw van het Islamitisch College Amsterdam. Maar, zo zegt de gemeente, het stadsdeel Nieuw-West wil het pand een nieuwe bestemming geven in het kader van gebiedsontwikkeling.

Ook wil de gemeente eerst het gesprek met het nieuwe bestuur, gezien de eerdere ervaringen met het Islamitisch College Amsterdam. "Wij zien alleen mogelijkheden om mee te werken als herhaling van het ICA-drama kan worden voorkomen door goede kwaliteit van onderwijs en een goed bestuur", zegt wethouder Asscher.

Voorzichtig

De ISBO, de overkoepelende club van Islamitisch scholen, is blij met het besluit van minister van Bijsterveldt. "Dit maakt een islamitische school voor voortgezet onderwijs voor de moslimsgemeenschap in Amsterdam mogelijk", zegt directeur Yusuf Altuntas. Maar ook hij is voorzichtig. "Wij willen in samenwerking met de ouders, een breed draagvlak creëren in de samenleving en de onderwijskwaliteit strikt in de gaten te houden om herhaling te voorkomen."

In Nederland is nog één andere school voor voortgezet islamitisch onderwijs: de Ibn Ghaldoun in Rotterdam.

STER reclame