NOS NieuwsAangepast

Wilders tegen Rutte: doe normaal man

Premier Rutte en PVV-leider Wilders zijn op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen hevig met elkaar in botsing gekomen. Wilders zei tegen Rutte: "Doe eens normaal, man". Rutte zei daarop:"Doe zelf normaal". Het incident leidde tot een ingrijpen van de Kamervoorzitter

Wilders raakte geïrriteerd omdat Rutte "scherp afstand" nam van een uitspraak die PVV-Kamerlid De Roon. Volgens Rutte zou De Roon gezegd hebben dat de Turkse premier Erdogan "een islamitische aap" is.

Wilders zei dat De Roon slechts had gezegd: "de islamitische aap komt uit de mouw, en hij heet Erdogan". Maar Rutte hield vol dat hij Erdogan dus een islamitische aap had genoemd.

'Stuk rood vlees'

Net als gisteren, op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, leidden de uitspraken van Wilders tot grote irritatie onder andere Kamerleden. Maar Rutte zei dat Wilders nu eenmaal een bepaalde stijl heeft. "Hij gooit af en toe een stuk rood vlees de Kamer in."

SP-leider Roemer vroeg gisteren aan Rutte of hij de PVV nog wil gedogen na beledigende opmerkingen. Daarop antwoordde Rutte nu: "Wat mij betreft heeft de heer Wilders de grenzen van het fatsoen ook overschreden. Maar we wisten met dit kabinet waar we aan begonnen en inhoudelijk kunnen we goed met de PVV opschieten. En daar gaan we ook mee door."

'Serieuze afwijzing'

CDA-fractieleider Van Haersma Buma vindt dat premier Rutte "zeer serieus is in zijn afwijzing" van de woorden van PVV-leider Wilders. Hij noemde dat voor de CDA-fractie heel belangrijk. Buma is het met Rutte eens dat Wilders' woorden niet in strijd zijn met de wet en ook niet met het gedoogakkoord.

VVD-fractieleider Blok sloot zich daarbij aan. Hij zei dat de VVD zich niet door Wilders laat provoceren.

De oppositie vindt dat Rutte de woorden van Wilders weglachte. PvdA-leider Cohen zei dat Rutte toelaat dat Wilders het gezag van de premier aantast terwijl er een storm op Nederland afkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl