NOS NieuwsAangepast

Julian Assange niet blij met autobiografie

De autobiografie van Julian Assange ligt in de winkels, maar daar is hij het zelf niet mee eens. Assange gaf namelijk geen toestemming voor de publicatie van het boek. De man achter WikiLeaks trok zich halverwege het schrijven terug, omdat hij bang was dat het boek hem zou beschadigen.

De autobiografie is gebaseerd op een manuscript van 70.000 woorden dat Assange samen met ghost-writer Andrew O'Hagan schreef. In maart stuurden de twee het naar hun uitgever, maar Assange was niet tevreden. Hij was bang dat passages uit het boek schadelijk voor hem zouden zijn als hij voor de rechter moest verschijnen in Amerika. Uitgever Congate is niet onder de indruk van zijn bezwaren en publiceert het boek vandaag. Op de website van de Independent zijn al stukjes te lezen.

eBay

Voor het boek krijgt Assange één miljoen euro en dat komt hem hoe dan ook goed uit. De Australiër zit in enorme geldproblemen. WikiLeaks krijgt geen inkomsten meer omdat haar PayPal account en creditcards zijn geblokkeerd en de rechtszaken tegen Assange kosten hem bakken met geld. De organisatie moet steeds inventiever geld werven.

Op veilingsite eBay worden nu WikiLeaks-relieken aangeboden. Onder het kopje WikiLeaks Fundraiser staan 10 verschillende WikiLeaks-souvenirs. Toppers zijn een echte Cablegate-laptop voor 6.800 euro, een gesigneerde cable voor 2.400 euro en een foto van Assange tijdens zijn huisarrest voor 800 euro.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl