NOS NieuwsAangepast

Algemene Beschouwingen: het kan gekker dan #doeeensnormaalman

De kranten staan er vol van en er wordt flink over getwitterd: de politici die tegen elkaar uitvallen tijdens de Algemene Beschouwingen. Ze maken elkaar uit voor poedels, pubers en kleuters. Maar Nederland is niet het enige land waar politici zich lekker laten gaan. Misschien lijken ze zelfs nog wel erg netjes.

Zo liepen vorig jaar de emoties hoog op in Oekraïne. Het parlement stemde in met een besluit over een Russische marinebasis. Niet iedereen was hier blij mee, dus er werden flink wat eieren gegooid. Politici zaten met een paraplu in de parlementszaal, om het nog enigzins droog te houden.

In Suriname kunnen ze er ook wat van. In 2007 was hier een discussie over grondpolitiek. Politicus Doekhi van de partij Nationale Democratische Partij (NDP) en assembleevoorzitter Somohardjo gingen met elkaar op de vuist. Doekhie zei namelijk bewijs te hebben waaruit zou blijken dat Somohardjo corrupt was geweest.

Maar het kan ook zonder geweld. Het Britse lagerhuis heeft soms wel wat weg van een voetbalstadion. David Cameron en Gordon Brown waren hier in debat over successierechten, ze werden massaal uitgejoeld. Voor de heren was het lastig om over het geschreeuw heen te komen.

De tumult komt niet altijd van de politici zelf. De leden van het Roemeense parlement schrokken ze zich in december rot. Hier sprong een man van een balkon de zaal in, terwijl er een debat was over een motie van wantrouwen. De parlementsleden waren aangeslagen, maar gingen daarna gewoon weer door met het debat.

"Doe eens normaal"

In Nederland moest Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet ingrijpen bij een debat tussen premier Rutte en PVV-leider Wilders. Wilders zei tegen Rutte "doe eens normaal man", waarop Rutte zei:"doe zelf normaal".

Wilders raakte geïrriteerd omdat Rutte "scherp afstand" nam van een uitspraak van PVV-Kamerlid De Roon. Die zou gezegd hebben dat de Turkse premier Erdogan "een islamitische aap" is.

Door:Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl