In heel Nederland moet weer betaald worden voor een ID-kaart, behalve in Den Haag. Door een uitspraak van de Hoge Raad was de kaart de afgelopen tien dagen in het hele land gratis, maar minister Donner kwam gisteren met een spoedwet die bepaalt dat voor de kaart weer moet worden betaald.

De Haagse wethouder van Onderwijs en Dienstverlening wacht daar nog even mee, omdat het wetsvoorstel wel is ingediend, maar nog niet is aangenomen. "Het wetsvoorstel zal zeker nog voor enig debat in de Kamer leiden en ik wil dat graag even afwachten voor ik mensen aan het loket ga vragen om te betalen", zegt de wethouder. Inwoners van Den Haag krijgen wel een brief mee als ze hun ID-kaart afhalen. Daarin staat dat er alsnog een rekening kan komen als de Tweede Kamer met de wet instemt.

In de gemeente Leudal (Limburg) hebben ze een andere manier van aanpak. Burgers daar moeten de ID-kaart wel betalen, maar krijgen het geld later terug als blijkt dat de wet toch niet aangenomen wordt.

Kostendekkend

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat gemeenten de ID-kaart niet meer gratis hoeven uit te geven. Burgers moeten weer maximaal 43,89 euro betalen voor een kaart en volgens de VNG is dat kostendekkend. De kosten die de gemeenten hebben gemaakt door de gratis verstrekking worden verhaald op het Rijk.

De afgelopen 10 dagen is er volgens de VNG een run op ID-kaarten geweest. Per dag werden duizenden kaarten opgehaald. Voor de mensen die in de afgelopen weken een kaart hebben aangevraagd, blijft die gratis. Binnenlandse Zaken schatte eerder dat het gratis verstrekken van de kaart het ministerie 70 tot 80 miljoen euro kostte.

STER reclame