NOS NieuwsAangepast

Honderden banen weg bij asielopvang

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) schrapt honderden banen. In het hoofdkantoor gaat het om 40 procent van de ongeveer 500 arbeidsplaatsen.

Daarnaast worden uiterlijk 1 maart zeven asielzoekerscenta (azc's) gesloten, waar in totaal ongeveer honderd mensen werken. Dat heeft de COA-top vandaag op personeelsbijeenkomsten bekendgemaakt.

Het personeel is erg geschrokken van het grote aantal banen dat verdwijnt op het hoofdkantoor. De Abvakabo heeft verbijsterd gereageerd. Of er ook gedwongen ontslagen vallen, is nog niet bekend.

Afname

De belangrijkste reden van de personeelsreductie is dat er steeds minder asielzoekers naar Nederland komen. Waar er zo'n tien jaar geleden 83.000 vluchtelingen werden opgevangen, zitten er op dit moment nog maar 18.500 in de opvang. Dat moeten er op termijn 10.000 tot 15.000 worden, vertelde de COA-top vandaag aan het personeel.

Daarnaast spelen de bezuinigingen van het kabinet-Rutte een rol. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de asielopvang financiert, wil dat het COA op korte termijn ten minste 51 miljoen euro minder gaat uitgeven.

De azc's die gesloten worden, zijn de locaties in Aalten, Azelo, Bellingwolde, Crailo, Geeuwenbrug, Rotterdam en Sweikhuizen. Samen hebben ze een capaciteit van ruim 2600 plaatsen. Deze azc's moeten voor 1 maart 2012 dicht zijn. De bewoners verhuizen naar andere opvanglocaties elders in het land. Volgens het COA zal worden geprobeerd om vluchtelingengezinnen met schoolgaande kinderen zo veel mogelijk tijdens de schoolvakanties te verhuizen.

Angstcultuur

Deze week kwam COA-bestuursvoorzitter Nurten Albayrak in opspraak. Medewerkers vertelden de NOS dat het COA veel geld verspilt en dat er onnodig veel plekken in de azc's leeg staan. Minister Leers kondigde daarna een onderzoek aan naar de angstcultuur bij het COA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl