Minister Leers grijpt in bij COA

tijd van publicatie Aangepast

Minister Leers gaat onderzoek doen naar misstanden binnen het COA, het Centraal Orgaan voor de opvang van asielzoekers. Dat is bekend geworden na overleg van Leers met de raad van toezicht van het COA.

"Ik heb meteen opheldering gevraagd", zei de minister vanavond. "Er gaat zo ongelofelijk veel overheidsgeld naartoe, dat moet je serieus nemen."

Gisteren kwam uit een onderzoek van de NOS naar boven dat er bij het COA een verziekte bedrijfscultuur heerst.

Geschrokken

Leers zegt dat hij is geschrokken van het onderzoek. De minister wil ook weten waarom signalen van het personeel over een cultuur van angst nooit zijn opgepakt.

"Er gaat onderzoek plaatsvinden naar dat wantrouwen onder het personeel en naar de vraag hoe het kan dat er geen melding heeft plaatsgevonden. Zijn mensen daar misschien te bang voor?", vraagt de minister zich af.

Leegstand

Leers heeft meteen het salaris van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak van het COA verlaagd. Albayrak verdient nu 273.000 euro, maar Leers wil dat terugbrengen tot onder de balkenendenorm van 188.000 euro.

Daarnaast wordt onderzocht of het systeem waarmee het aantal benodigde opvangplekken wordt berekend, nog wel toereikend is. Door leegstand zou veel geld verloren gaan.

"Dat vind ik een zaak om te onderzoeken. Ik wil weten of de analyse van hoeveel plekken we nodig hebben niet scherper kan."

Steun

Albayrak liet gisteren weten dat ze zich niet herkent in de kritiek op haar functioneren. In e-mails aan de NOS liet ze weten dat er bij het COA nooit klachten zijn binnengekomen "die betrekking hebben op de bestuursstijl van de voorzitter".

De zeven directeuren van het COA kwamen vandaag met een gezamenlijke verklaring. "Het in de uitzending geschetste beeld van de bestuursstijl van de bestuursvoorzitter herkennen we niet. Alle leden van de directieraad spreken hun onvoorwaardelijke steun uit, aan de bestuursvoorzitter en het gevoerde beleid."

STER Reclame