NOS NieuwsAangepast

PvdA: Verhagen brengt CPB in diskrediet

De PvdA beschuldigt minister Verhagen van Economische Zaken ervan het Centraal Planbureau bewust in diskrediet te hebben gebracht.

Volgens het PvdA-Kamerlid Plasterk heeft Verhagen een boze brief over de becijfering van het effect van de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, pgb, naar de Telegraaf gelekt.

Partijdig

Vanmorgen opende De Telegraaf met een verhaal over een hoogoplopende ruzie tussen het kabinet en de rekenmeesters van het CPB. Directeur Teulings van het CPB zou de wacht zijn aangezegd en partijdig zijn.

"Er blijft maar een mogelijkheid over, behalve als de kaboutertjes bestaan, dat minister Verhagen die nota bene politiek verantwoordelijk is voor het CPB, de brief aan het CPB en daarna een afschrift aan de Telegraaf stuurt," stelt het PvdA-Kamerlid Plasterk in het Radio1-Journaal.

Schandalig

Plasterk vindt het schandalig dat een verantwoordelijk minister een gerenommeerd instituut beschadigt. "Het kan niet dat zo'n instituut wordt besmeurd, gepolitiseerd en belachelijk wordt gemaakt."

De PvdA wil zo snel mogelijk een debat met Verhagen over de kwestie. D66 noemt het tragikomisch dat Verhagen boos is als de boodschap van het CPB het kabinet niet uitkomt. "Een tragikomische reactie. Deze boodschap komt het kabinet slecht uit. Dus is minister Verhagen boos en kan het CPB ineens niet rekenen."

Motie van afkeuring

Onlangs ontstond opschudding over de CPB-berekeningen van de pgb-bezuinigingen. Volgens het CPB zou de ingreep veel minder opleveren. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS kwam onder vuur te liggen en kreeg vorige week een motie van afkeuring van de oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl