NOS NieuwsAangepast

Partijen eisen opheldering over COA

Het CDA eist opheldering van minister Leers voor Immigratie en Asiel over de situatie bij het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Ook andere partijen eisen maatregelen. De PvdA heeft een spoeddebat aangevraagd. "Wij zijn al jaren bezig om de kosten van het COA onder de loep te nemen, maar konden er nooit goed de vinger achter krijgen. Met de stukken die de NOS nu heeft, passen alle stukjes in elkaar en zie je waarom die kosten zo hoog zijn", zegt Hans Spekman van de PvdA.

De PVV vindt dat bestuursvoorzitter Nurten Albayrak direct moet vertrekken. Vooral haar hoge salaris zit de PVV dwars. "Zij schijnt veel meer te verdienen dan de Balkenende-norm. Als je jezelf meer belastinggeld toe-eigent dan mag, vind ik dat pure minachting van de burger en kun je niet aanblijven", zegt Tweede Kamerlid Sietze Fritsma in het NOS Radio 1 Journaal.

Verziekt

De NOS berichtte gisteravond over een verziekte bedrijfscultuur bij het COA onder bestuursvoorzitter Albayrak. Medewerkers vertelden de NOS dat er veel geld wordt verspild.

Het personeel uit vooral kritiek op bestuursvoorzitter Nurten Albayrak. Ze zou een despoot zijn en een schrikbewind voeren. Onder haar voorzitterschap vertrokken twintig directeuren; het merendeel met ruzie.

Geen klachten

In een schriftelijke reactie zegt Albayrak dat ze zich niet in de situatie herkent en dat ze geen klachten heeft ontvangen. Volgens haar zijn veel directeuren bij het COA vertrokken omdat de organisatie moest inkrimpen.

Minister Leers praat vandaag met de Raad van Toezicht van het COA over de problemen die door medewerkers naar buiten werden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl