NOS NieuwsAangepast

Eurotop in Polen levert weinig op

De top van Europese ministers van Financiën in Polen heeft bijna niets opgeleverd. Centraal in het overleg stonden de aanpak van de eurocrisis en verdere steunmaatregelen voor Griekenland.

Het enige punt waarover iedereen het eens was, is dat de financiële positie van de banken versterkt moet worden. Maar hoe dat dan moet gebeuren, is onduidelijk gebleven.

Banken moeten nog beter voorbereid zijn op toekomstige crises, vinden de ministers. Acht Europese banken, waarvan vijf Spaanse, zakten in juli nog voor een tweede stresstest.

Bankentaks

Duitsland, Frankrijk en België hebben op de top in de Poolse stad Wroclaw tevergeefs gepleit voor een wereldwijde bankentaks op financiële transacties. Een aantal landen vindt dat er te veel haken en ogen aan zitten.

De bankentaks komt opnieuw ter sprake op de top van de G-20 die in november in Cannes wordt gehouden.

Eenheid

Gisteren was voor het eerst een Amerikaanse minister van Financiën aanwezig bij de top. Minister Geithner drong er bij zijn Europese collega's op aan om meer eenheid uit te stralen. De meningsverschillen tussen de lidstaten geven de financiële markten weinig vertrouwen, zei hij.

Verder besloten de EU-ministers gisteren om pas volgende maand een besluit te nemen over het uitkeren van een nieuwe noodlening aan Griekenland.

'Lakse optreden'

Behalve de ministers van Financiën hadden ook zo'n tienduizend demonstranten zich vandaag in Wroclaw verzameld. Ze protesteerden tegen het in hun ogen lakse optreden van de EU tegen de banken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl