NOS NieuwsAangepast

Recherche verhoort activiste voor opruiing

Een 47-jarige vrouw uit Krommenie is gisteren door de Nationale Recherche aangehouden wegens opruiing. De vrouw plaatste vier berichten op internet waarin ze opriep tot gewelddadige actie.

De vrouw is een van de drijvende krachten achter de linkse activistische protestbeweging tegen het opsluiten en uitzetten van illegalen. De groep was onder andere betrokken bij brandstichting in het uitzetcentrum op Rotterdam Airport en bij protesten tegen de opsluiting en uitzetting van asielzoekers in Kamp Zeist. De AIVD waarschuwt er al jaren voor dat deze groepering steeds gewelddadiger wordt.

RaRa

Na een televisie-uitzending over de Makro-branden in de jaren 80 deed ze op internet een oproep aan een "nieuwe generatie om op te staan en de fakkel van RaRa over te nemen". In een andere blog riep ze op om de kantoren van de Immigratie en Naturalisatiedienst te bestormen om "daar archieven en computers te overgieten met benzine en door vuur te vernietigen".

Nadat een Iraanse asielzoeker in april zelfmoord had gepleegd door zichzelf in brand te steken, schreef de vrouw dat er een gewelddadige actie tegen minister Leers (Immigratie en Asielbeleid) moest komen.

In augustus wilde ze de ministerraad onschadelijk maken. "Het wordt tijd om de aanval in te zetten en de stekker eruit te trekken. Het zal alles niet legaal zijn, maar ach. Er is wel meer niet legaal", schreef ze op internet.

Beslag

De woning van de vrouw is doorzocht en er is beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en portofoons. Na het verhoor door de Nationale Recherche is de vrouw vrijgelaten in afwachting van de beslissing of er een strafzaak tegen haar komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl