NOS NieuwsAangepast

Europees snelheidsrecord met een studentenfiets

Een nieuw wereldrecord is de studenten van de Technische Universiteit van Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam niet gelukt, maar met 129,61 kilometer per uur scherpten ze wel het Europese en het Nederlandse record voor fietsen aan. In de woestijn van Nevada bereikte ligfietser Sebastiaan Bowier met de hightech ligfiets Velox deze snelheid na een aanloop van acht kilometer.

"Het is op zich al mooi om zoveel technologische disciplines, kennis en sportprestatie bij elkaar te mogen brengen, Velox te kunnen bouwen en ermee te mogen racen. Als je er dan records mee rijdt voelt dat fantastisch", laat teamleider en Werktuigbouwstudent Hajo Pereboom weten.

Wereldrecord

Het wereldrecord staat op naam van de Canadees Sam Whittingham, die op 18 september 2009 op zijn fiets een snelheid van maar liefst 133,27 kilometer per uur wist te bereiken. De studenten bleven uiteindelijk dus 3,66 kilometer per uur verwijderd van het record van de Canadese oud-profwielrenner.

Het wereldrecord is nog niet helemaal uit zicht. De komende dagen hebben de studenten nog twee kansen hun ultieme doel aan te vallen. "Wellicht pakken we het record alsnog en anders komen we zeker volgend jaar terug voor een nieuwe poging", vertelt Hajo Pereboom. "Velox is onze eerste fiets en hij is goed. Desalniettemin zien we al veel mogelijkheden om de fiets nog sneller te maken".

Gemaakt door: Harro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl