NOS NieuwsAangepast

Dinoveren gevonden in barnsteen

Een Canadese wetenschapper heeft in enkele stukjes barnsteen perfect bewaarde veren van dinosauriërs gevonden. Ryan McKellar doorzocht een ambercollectie van 4000 steentjes en vond elf fragmenten met veren. Ze tonen volgens hem "de vier evolutionaire stadia die veren doormaakten".

McKellar presenteerde zijn vondst in het wetenschappelijke magazine Science. De voorbeelden die hij vond, zijn 60 tot 99 miljoen jaar oud. Behalve veren van dinosauriërs vond hij ook voorbeelden van andere dieren. "Ze tonen hoe de bossen van Canada er in het Krijt uitzagen."

Baltsen

Hoewel de meeste mensen denken dat de reuzehagedissen geschubd waren, gaan paleontologen er tegenwoordig van uit dat sommige soorten in feite een soort veren hadden, die op haartjes leken. Daaruit ontstonden later de veren die we kennen van vogels. Ook vond McKellar een soort dons.

Wetenschappers stellen dat de protoveren de dino's niet in staat stelden te vliegen, maar werden gebruikt bij baltsrituelen. Waarschijnlijk hadden ze felle kleuren, net zoals sommige vogelsoorten nu.

De veren kwamen in de stenen terecht doordat amber ontstaat uit boomhars. De veren werden ingesloten voordat die hars zich verhardde en werden zo perfect geconserveerd. Dat gegeven werd ook gebruikt in de film Jurassic Park.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl