Het koningshuis moet een "foute" afbeelding van de Gouden Koets halen. Dat zeggen Kamerleden van de SP en GroenLinks vrijdag in een opiniestuk in nrc.next.

Het gaat om het zijpaneel van de koets met het onderwerp 'Hulde aan Nederland en Oranje' en 'Hulde der Koloniën', schrijven de Kamerleden. Op de tekening op het paneel worden halfnaakte zwarte mannen en vrouwen afgebeeld die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis.

Het zijpaneel roept bij Mariko Peters (GroenLinks) en Harry van Bommel (SP) weerstand op. "In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis", aldus de Kamerleden.

Excuses

Het stuk in nrc.next is ook ondertekend door de voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden en voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschulden. Ze vinden dat het koningshuis een voorbeeld moet nemen aan Australië en de Verenigde Staten en excuses moet maken voor het kolonialisme en slavernijverleden. De schrijvers willen verder dat het zijpaneel met de afbeelding een plek moet krijgen in het Rijksmuseum, "waar het hoort".

De Gouden Koets maakt dinsdag op Prinsjesdag weer zijn jaarlijkse tocht van de Ridderzaal naar het Binnenhofcomplex in Den Haag. De koets is eind negentiende eeuw gemaakt en volgens de ondertekenaars van het artikel hét symbool van de Nederlandse monarchie.

Door: Ikram

STER reclame