NOS NieuwsAangepast

Syrische oppositie verenigt zich in raad

Een afvaardiging van de Syrische oppositie heeft gisterenavond in Turkije een raad in het leven geroepen als machtsfront tegen president Assad: de Syrische Nationale Raad. De raad herbergt verschillende ideologieën, van islamisten tot seculieren. Een groep van 140 Syrische vertegenwoordigers van verschillende groepen neemt zitting in de raad.

De oppositie was voorheen sterk versplinterd, maar is nu voor het eerst verenigd binnen één machtsorgaan tegen het regime. Dit is het meest serieuze initiatief om de verschillende revolutionaire betogers samen te brengen tot nu toe.

De Syrische Nationale Raad volgt daarmee het Libische voorbeeld. Daar verenigden verschillende groeperingen zich in de Libische Overgangsraad. Het vormen van een raad in Syrië moet, net als in Libië, ervoor zorgen dat er geen machtsvacuüm ontstaat, mocht het regime van Assad vallen.

'Vredige revolutie'

De Syrische Nationale Raad zegt elke vorm van buitenlandse militaire interventie bij voorbaat af te keuren, naar eigen zeggen door het geloof in een "vredige revolutie". Wel willen ze de problemen van het Syrische volk "op een internationaal platform aanpakken om zo te komen tot een pluralistische democratische staat".

De raad wil onder meer een televisiestation opzetten dat moet helpen het regime van Assad omver te werpen.

De reden dat het zo lang duurde voordat er een raad kon worden gevormd, is naar eigen zeggen omdat de oppositie iedereen aan boord wilde hebben. In een later stadium zal de raad een leider kiezen.

Bloedige strijd

Al maanden is het land het toneel van een bloedige strijd tussen anti-regeringsdemonstranten en het regime. De opstand begon halverwege maart en heeft tot nu toe aan ongeveer 2600 mensen het leven gekost.

Op de dag van het uitroepen van de raad werd er ook gevochten. Betogers meldden gewelddadigheden van het regime in de buitenwijken van hoofdstad Damascus, in Homs en in de noordwestelijke regio Idlib bij de Turkse grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl