NOS NieuwsAangepast

Alle begrotingsstukken openbaar

Alle Prinsjesdagstukken zijn openbaar gemaakt. De begrotingen per ministerie zijn online gezet nadat eerder de Miljoenennota op het internet was beland.

Eigenlijk zouden de stukken morgen openbaar worden gemaakt, maar er is "een hele stomme fout gemaakt", zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Lees hier de miljoenennota in pdf-formaat.

Twitteraar Multesimus

Rond 16.00 uur vanmiddag meldde twitteraar Multesimus: "Wooot, heb de miljoenennota 2012 gevonden. Christ wat slecht beveiligd."

De onafhankelijke journalist Bram Talman, die achter de twitternaam schuilgaat, had het stuk gevonden door het adres van de vorige Miljoenennota in te tikken en vervolgens het jaartal te wijzigen. "Het was een uurtje werk", zegt hij. "Ik had geen wachtwoord nodig of niks."

Het ministerie van Financiën zegt dat er per ongeluk is getest met de echte in plaats van met een fake-miljoenennota. "Dat had niet gemoeten", aldus een woordvoerder. Hij geeft toe dat er ook is getest met een te voor de hand liggend internetadres.

Nieuwe regeling

Het Centraal Planbureau (CPB) beloot na de openbaarmaking van de miljoenennota zijn economische Prinsjesdagcijfers ook alvast bekend te maken.

Er was dit jaar een nieuwe Prinsjesdagregeling. De begrotingsstukken zouden voor het eerst in de parlementaire geschiedenis al op de vrijdag openbaar worden gemaakt in plaats van na het lezen van de troonrede op dinsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl