NOS NieuwsAangepast

Maximale boete boerka 380 euro

Wie straks nog in een boerka de straat opgaat, kan een boete krijgen van maximaal 380 euro. Dat staat in de plannen van het kabinet, die morgen in de ministerraad worden besproken. Het boerkaverbod stond al in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte, waar vooral gedoogpartner PVV zich sterk voor heeft gemaakt.

Volgens minister Donner van Binnenlandse Zaken past het dragen van een boerka niet in de open Nederlandse samenleving, die uitgaat van de gelijkwaardigheid van man en vrouw.

Met de bekendmaking van de hoogte van het boetebedrag krijgt het veelbesproken verbod voor het eerst concrete inhoud. Andere gezichtsbedekkende kleding, zoals een integraalhelm of carnavalsmasker, vallen niet onder het verbod. Als het kabinet morgen met het voorstel instemt, gaat het eerst nog voor advies naar de Raad van State.

Derde land

Nederland is na Frankrijk en België het derde land dat het verbod invoert. In die landen werden de verboden respectievelijk in april en juli van kracht.

In Frankrijk kan een man die zijn vrouw verplicht een boerka te dragen een boete krijgen tot wel 30.000 euro. De vrouw zelf riskeert een boete van 150 euro. In België kan het dragen van een boerka leiden tot een gevangenisstraf van zeven dagen en een boete van 137,50 euro.

Scherpe kritiek

In België kwam het verbod er net als in Nederland niet zonder slag of stoot. Het verbod werd aangevochten door twee boerkadragende vrouwen. Ook kreeg het land scherpe kritiek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In Frankrijk was er eveneens veel discussie, maar werd het wetsvoorstel relatief makkelijk over de politieke hordes geloodst. Zowel de Nationale Assemblee als de Franse Senaat stemden met overweldigende meerderheid voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl