NOS NieuwsAangepast

KORT: ECB gaat in dollars

De onzekerheid over de financiële toekomst van Griekenland neemt toe. Ook andere Europese landen hebben het moeilijk. Hieronder staat kort economisch nieuws uit Europa.

ECB gaat in dollars

15.47 uur: De ECB, de Europese Centrale Bank, gaat op korte termijn banken voorzien van dollars. Door de problemen in Griekenland en de uitstraling op de banken waren er grote zorgen over de geldvoorraad en de beschikbaarheid daarvan. Vooral het geldverkeer tussen banken onderling liep de laatste tijd behoorlijk stroef. De ECB, die de operatie samen met de US Federal Reserve, the Bank of England, the Bank of Japan en de Zwitserse Nationale Bank opzet, hoopt op deze manier de druk een beetje van de ketel te halen.

Griekse regering bespreekt bezuinigingen

14.39 uur: Het Griekse kabinet is vandaag bijeengekomen om nieuwe bezuinigingen te bespreken. Er zijn plannen om te korten op de publieke omroep. Ook moeten verschillende overheidsdiensten met elkaar fuseren. Eerder maakte de regering al bekend extra belasting te gaan heffen op huiseigenaren. Mede door al eerder opgelegde bezuinigingen zit Griekenland in een zware recessie. De verwachting is dat de economie dit jaar meer dan 5 procent krimpt. De werkloosheid is in een jaar tijd opgelopen van 11,8 naar 16,3 procent. De EU en het IMF willen Griekenland alleen helpen met een nieuwe tranche van 8 miljard euro aan noodsteun als het land voldoet aan bepaalde bezuinigingseisen. Zonder die steun komt Griekenland halverwege oktober zonder geld te zitten.

Spanje voert rijkenbelasting in

14.01 uur: De Spaanse regering gaat een speciale belasting voor rijken opnieuw invoeren om meer belastinggeld binnen te krijgen. Volgens de Spaanse minister van Economische Zaken Elena Salgado zullen zo'n 160.000 mensen de belasting moeten betalen. Hij moet jaarlijks ruim 1 miljard euro in het laatje brengen. In 2007 werd de rijkenbelasting voor het laatst geheven, toen bracht 'ie ruim 2 miljard op. Volgens de minister is het door de economische crisis noodzakelijk om de belasting te herinvoeren. In landen als Frankrijk, Italië en Oostenrijk gaan ook stemmen op om welvarenden extra te belasten.

Merkel: Geen eurobonds

13.50 uur: De Duitse bondskanselier Merkel ziet niks in het idee om Europese staatsobligaties (zogeheten eurobonds) in te voeren om de huidige schuldencrisis op te lossen. Ze zegt dat "het collectiviseren van schuld" het probleem niet oplost. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, stelde gisteren juist snel met plannen te komen voor de invoering ervan. Eurobonds houden in dat alle eurolanden samen garant staan voor leningen van individuele lidstaten. De verwachting is dat als die eurobonds er komen de rente daarvan hoger zal zijn dan wat Duitsland en ook Nederland nu betalen op hun eigen staatsobligaties, en juist lager dan wat landen als Griekenland, Spanje en Italië betalen. Zuidelijke landen zijn dan ook voorstander van eurobonds, terwijl veel noordelijke eurolanden er niet aan willen.

EC: Europese economie tot stilstand

13.13 uur: De Europese Commissie waarschuwt dat de economische groei in de eurozone eind dit jaar tot stilstand zal komen. Door de eurocrisis en de onrust op de financiele markten verwacht de EC dat de groei in het derde kwartaal 0,2 procent zal bedragen en in het vierde kwartaal nog maar 0,1 procent. Voor het hele jaar verwacht de Commissie nog steeds op een groei van 1,6 procent uit te komen, omdat in de eerste helft van dit jaar het economisch juist beter ging dan eerder gedacht. De inflatie zal door de mindere groei ook dalen, naar 2,2 procent in het vierde kwartaal, is de verwachting.

Spanje haalt 4 miljard op

13.07 uur: Spanje heeft vandaag 4 miljard euro opgehaald met de verkoop van staatsobligaties. Ondanks de onrust over Griekenland en de euro was er genoeg interesse van beleggers voor de staatspapieren. Voor de 10-jaars-obligaties werd tussen de 1,9 en 2,7 keer overingetekend. Spanje moet rond de 5 procent rente betalen op de obligaties. Dat is veel meer dan Nederland en Duitsland betalen aan rente, maar wel wat minder dan Spanje in juli kwijt was bij een andere obligatieverkoop.

Duitse export stijgt

12.58 uur: Duitsland exporteerde in de eerste helft van 2011 14,7 procent meer dan in de eerste helft van 2010. Na China is Duitsland de grootste exporteur ter wereld. Vooral de export naar landen buiten de EU groeide hard. Hoewel het nog goed ging met de export zijn er wel zorgen over de Duitse economie. In het tweede kwartaal groeide die economie nog maar 0,1 procent. En door het gedoe rond Griekenland en de euro wordt voor de komende tijd ook weinig goeds verwacht.

Akkoord

11.36 uur: De Europese Commissie krijgt meer macht om eurolanden aan te pakken die hun begrotingen niet op orde hebben. De Commissie en het Europees Parlement hebben daarover na lang onderhandelen een akkoord bereikt in Brussel. Vooral Frankrijk zag niets in de plannen. Er komen strengere sancties wanneer landen uit de eurozone hun tekorten laten oplopen. De sancties kunnen alleen worden teruggedraaid als een meerderheid van de lidstaten dat wil. En de landen moeten tekst en uitleg geven. Eind van de maand zal het Europarlement stemmen over de plannen.

Beurshandel opent positief

09.30 uur: De Europese beurzen zijn de handelsdag positief begonnen. De Amsterdamse AEX-index stond kort na de opening van de handel op ongeveer 1 procent winst. De beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen noteren ook positieve cijfers. De Japanse Nikkei-index sloot de dag af met een winst van 1,76 procent, na gisteren nog op het laagste niveau in twee en een half jaar te zijn gesloten. Beleggers trekken zich op aan de woorden van Europese leiders als Merkel en Sarkozy. Die zeiden gisteren dat Griekenland een onlosmakelijk onderdeel is van de eurozone en dat de andere Eurolanden er alles aan zullen doen om een Grieks faillissement te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl