NOS NieuwsAangepast

De Jager: Grieks geld terug met rente

Nederland krijgt al het geld dat aan Griekenland is geleend uiteindelijk terug. Mét rente. Dat zegt minister De Jager van Financiën. "Daar ga ik absouluut van uit."

De minister neemt daarmee afstand van de gedachte dat Nederland Griekenland al heeft opgegeven, zoals de afgelopen week werd gespeculeerd in de Nederlandse media.

"Ik doe over de waarschijnlijkheid geen uitspraken", zei De Jager in de Tweede Kamer over een mogelijk faillissement van Griekenland. "Ook doe ik geen uitspraken over wetenschappers of kranten die dat wel doen."

Overigens gaat De Jager er wel van uit dat de Griekse problemen geld zullen kosten. "Ik ga ervan uit dat ze zullen terugbetalen, met rente. Maar dat we, als het niet goed gaat, op een andere manier wel het gelag zullen betalen, dat is duidelijk. Daarom moeten we er alles aan doen om verdere crises te voorkomen."

'Binnen de euro'

De leiders van Duitsland, Frankrijk en Griekenland hebben gisteren nog eens benadrukt dat de toekomst van Griekenland binnen de eurozone ligt. De leiders van de drie landen spraken elkaar in een telefonisch crisisoverleg.

Volgens bondskanselier Merkel, president Sarkozy en premier Papandreou staan ze achter de afspraken die zijn gemaakt om de financiële crisis onder controle te krijgen. Papandreou gaf daarbij aan dat de Grieken deze afspraken zullen nakomen.

Volgens Europa-correspondent Chris Ostendorf wordt er bewust weinig naar buiten gebracht over wat er besproken is tijdens de teleconferentie. "Elke kleine snipper nieuws kan nu leiden tot zenuwachtigheid en onrust op de beurzen en dat proberen de politieke leiders juist te beteugelen."

Spanning

De laatste dagen is veel gespeculeerd over een mogelijk faillissement van Griekenland en de kans dat het land de eurozone zou moeten verlaten.

In Brussel loopt de spanning volgens Ostendorf inmiddels flink op. "Ze hebben nog nooit voor zo'n crisis gestaan en zulke problemen met de euro gehad."

Dit weekend komen de Europese ministers van Financiën bijeen in Polen voor hun maandelijkse vergadering. Ook de centrale bankpresidenten van Europese landen en de Amerikaanse minister van Financiën Geithner zullen aanschuiven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl