1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Vorstengraf Uden gepresenteerd

In het Museum voor Religieuze Kunst in Uden is de inhoud gepresenteerd van het vorstengraf dat daar twee jaar geleden werd gevonden. In het graf van 2600 jaar oud lag een persoon die in de prehistorie plaatselijk een belangrijke functie vervulde.

Van de archeologen kreeg die persoon de titel Vorst van de Maashorst mee, naar het natuurgebied waar de vondst werd gedaan.

Moeite

Dat de overledene belangrijk moet zijn geweest, valt af te leiden uit de vele grafgiften die werden meegegeven. Er werden bronzen arm- en enkelbanden, sieraden en toiletgerei aangetroffen. Ook waren er sporen van textiel, waarschijnlijk van een lijkwade.

"De rijke set grafgiften is uniek. Bij andere graven werden die nauwelijks gevonden."

Bovendien werd de persoon begraven in plaats van gecremeerd, wat gebruikelijk was in die tijd. "Zijn gemeenschap heeft veel geïnvesteerd in het grote graf. Het moet veel moeite zijn geweest om de plaggen heide te steken en verplaatsen."

Uniek

Van het begraven lichaam werden nauwelijks sporen teruggevonden. Daarom is het ook niet duidelijk of het om een man of een vrouw ging. Onderzoekers hopen kleine botfragmenten in de toekomst meer zekerheid kunnen leveren.

Het is de derde keer dat er in het gebied een vorstengraf wordt gevonden, eerder gebeurde dat al in Oss. Nergens anders in Nederland werden op zulke korte afstand drie rijke graven uit de vroege IJzertijd gevonden.

In de buurt van het graf werden al eerder sporen van een begraafplaats gevonden: 22 urnen met crematieresten. In een aantal gevallen waren daar grafgiften aan toegevoegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl