NOS NieuwsAangepast

Gemengde reacties op mislukken FNV-overleg

De SP vindt het goed nieuws dat het 'casino-pensioen' er vannacht niet is gekomen. Dat zei Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt in een reactie op het mislukken van het FNV-overleg. FNV-voorzitter Jongerius houdt wat hem betreft te veel vast aan het pensioenakkoord waar zij haar handtekening onder heeft gezet.

"De achterban heeft het akkoord in meerderheid afgewezen. Een goeie onderhandelaar neemt dan de punten van de achterban over en gaat opnieuw op pad", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Nieuw overleg met minister Kamp en de werkgevers heeft volgens hem geen zin zolang de FNV intern zo verdeeld is.

Initiatief Tweede Kamer

GroenLinks vindt het jammer dat de bonden er niet uit zijn gekomen. De partij heeft er weinig vertrouwen in dat minister Kamp nog met voorstellen komt die de bonden kunnen overhalen. Tweede Kamerlid Jesse Klaver zei blij te zijn dat het initiatief nu weer bij de Tweede Kamer ligt. "Na drie jaar onderhandelen hebben de sociale partners genoeg kansen gehad om tot een akkoord te komen."

Het wetsvoorstel van minister Kamp vindt GroenLinks te karig. Volgens Klaver gaat GroenLinks vooral inzetten op fiscalisering van de aow, het tijdig kunnen uittreden van mensen in zware beroepen en de risicoverdeling tussen generaties.

Teleurstellend

Voorzitter Jaap Smit van het CNV noemt de uitkomst van het FNV-overleg een "teleurstellend resultaat". In het NOS Radio 1 Journaal zei hij dat dit resultaat het hele pensioenakkoord op het spel zet. "Straks staan we helemaal met niks, dan komt er een kaal wetsvoorstel met aanmerkelijk minder regelingen dan wij met elkaar uitonderhandeld hebben. De mensen om wie het gaat zullen dan slechter af zijn."

Smit zei dat het pensioenakkoord er wat het CNV betreft linksom of rechtsom moet komen. "Ik heb er moeite mee dat een rabiaat nee van een van de bonden dit hele akkoord lamlegt. Ook het CNV ziet bezwaren, maar wij geloven dat we eruit kunnen komen en dat er nog wel iets te regelen is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl