NOS NieuwsAangepast

Overheidstekort verdubbelt in 2015

Het overheidstekort loopt ondanks de bezuinigingen van het kabinet toch nog meer op dan gepland. In 2015 is het tekort 1,8 procent. Dat is een verdubbeling van de verwachte cijfers.

Dat blijkt uit de uitgelekte cijfers voor Prinsjesdag. Het komend jaar komt het tekort uit op 2,9 procent. Ook dat is aanmerkelijk hoger dan de raming van het kabinet. Europese regels schrijven voor dat het tekort niet hoger mag zijn dan 3 procent.

Uit de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau blijkt dat de economie volgend jaar met maar 1 procent groeit. Eerder werd rekening gehouden met een groei van 1,75 procent.

Het kabinet baseert zijn bezuinigingsplannen op de cijfers van het Centraal Planbureau. Premier Rutte en minister De Jager van Financiën hadden begin deze maand gewaarschuwd dat er mogelijk extra bezuinigingen nodig waren als de economische ontwikkelingen tegen zouden vallen.

'Speelkwartier over'

De werkloosheid stijgt meer dan verwacht van 5 naar 5,25 procent. De inflatie zal uitkomen op 2 procent. De koopkracht daalt gemiddeld met 1 procent. In juni werd nog uitgegaan van 1,25 procent.

D66-leider Pechtold is geschrokken van de cijfers en hij roept het kabinet op structurele hervormingen te doen. "De joviale premier toont niet de alertheid die bij deze cijfers hoort. Het speelkwartier is over", aldus Pechtold.

'Eerlijk'

De fractievoorzitter van de PvdA, Cohen, noemt het zorgelijk dat de economie terugloopt. Cohen vindt het belangrijk dat de koopkracht eerlijk verdeeld wordt "en dat degenen die er het hardst onder te lijden hebben, niet degenen zijn met de minste inkomens."

GroenLinks-fractievoorzitter Sap is bang voor extra bezuinigingen. "Als de recessie doorzet zal het volgend jaar een zware tijd voor het kabinet worden. Het kabinet wil dan extra bezuinigen en ik zou niet weten waar ze die zouden kunnen vinden", zegt Sap.

Vrijdag

PVV-leider en gedoogpartner Wilders twitterde dat extra bezuinigingen niet aan de orde zijn, omdat het begrotingstekort in 2012 met minder dan een procent stijgt van 2,2 naar 2,9 procent.

De coalitiepartijen CDA en VVD reageren vrijdag op de cijfers, als alle Prinsjesdagstukken openbaar worden gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl