NOS NieuwsAangepast

Gezichten gescand in tram Rotterdam

In Rotterdam wordt begonnen met een proef met gezichtsherkenning in de tram. Op één tramlijn zijn in alle wagons camera's opgehangen. Die zijn bedoeld om reizigers met een ov-verbod te weren.

Als iemand met een verbod de tram instapt, krijgt de conducteur een seintje. Hij moet vervolgens nog wel controleren wie de overtreder is, want aan de gezichtskenmerken in de computer van de camera zijn geen namen van overtreders gekoppeld.

Het is voor het eerst in Nederland dat zulke camera's in het openbaar vervoer gebruikt worden. De proef in Rotterdam duurt een jaar. Daarna wordt besloten of de camera's op meer plaatsen komen.

Sceptisch

Beveiligingsbedrijven zijn sceptisch over de proef met gezichtsherkenning. Volgens deskundige Sander Flight is het grote verschil met soortgelijke camera's bij voetbalstadions of bij Schiphol, dat die mensen graag herkend willen worden. "Ze houden hun hoofd dus goed voor de camera, omdat ze op de lijst staan van mensen die naar binnen mogen."

Maar in de tram is dat precies andersom, zegt hij. "Die mensen willen niet herkend worden en kunnen er ook alles aan doen om dat te voorkomen, zoals een capuchon, een baseballpet, een hand voor je gezicht houden, een zonnebril of vlak achter iemand anders aanlopen."

Het bedrijf dat de software voor de camera's maakt, erkent dat er scepsis bestaat. "Daarom zijn we ook blij met deze pilot bij de RET, zodat we kunnen kijken of de technologie nu zo ver is dat we het kunnen waarmaken", aldus het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl