1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

'Honderden fouten in dna-onderzoek'

Bij het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut, zijn de afgelopen 14 jaar honderden fouten gemaakt bij het dna-onderzoek naar misdrijven. Dat meldt De Telegraaf, die via de rechter inzage heeft gekregen in interne NFI-stukken.

In totaal werden er sinds 1997 1650 meldingen geregistreerd. Volgens Inge Oevering van het NFI zijn dat niet allemaal fouten. "We registreren elke afwijking van het reguliere onderzoeksproces en soms gaat dat om echte fouten. Er werken mensen, dus er worden fouten gemaakt. Maar in de meerderheid van de gevallen gaat het om observaties, constateringen of bijvoorbeeld het feit dat er een verschrijving is gemaakt."

Vorig jaar (.pdf) werd in 1,3 procent van de onderzoeken een melding gemaakt. Oevering: "Dna-onderzoek is zeer gevoelig en daar hoort ook een heel gevoelig meldingssysteem bij. Het aantal onderzoeken is gestegen en het aantal meldingen is ook gestegen." Ze zegt dat het NFI ook fouten van anderen registreert, zoals een sticker op een binnengekomen bewijsstuk die niet klopt.

Missers

Grovere fouten als 'contaminaties' komen ook voor: daardoor raakt dna van bijvoorbeeld een dader vermengd met dat van een NFI-medewerker, slachtoffer of andere data. Bij 'monsterverwisselingen' komt dna uit de ene zaak in een andere zaak terecht.

Veel fouten worden afgedaan als incident, bij een veel kleiner aantal past het NFI de werkwijze aan, schrijft De Telegraaf. Rechtspsycholoog Peter van Koppen pleit in de krant voor meer onderzoek naar forensische missers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl