NOS NieuwsAangepast

Ambassadeur Israël ontvlucht Egypte

De Israëlische ambassadeur, zijn gezin en zijn staf zijn gevlucht uit Egypte, nadat de ambassade door duizenden Egyptische betogers werd belaagd. Israëlische media bevestigen dat de man inmiddels weer in Israël is. De consul blijft wel op zijn post in Caïro.

De betogers braken gisteravond de onlangs opgerichte muur rond de Israëlische ambassade in Caïro af. Ze drongen het gebouw binnen en gooiden documenten uit het raam van de ambassade.

Ernstig incident

De Israëlische regering noemt de bestorming van de ambassade een grove schending van de diplomatieke normen. Premier Netanyahu spreekt van een ernstig incident.

De politie in Egypte is in verhoogde staat van paraatheid na het geweld van gisteravond en vannacht. Volgens de staatstelevisie zijn alle verloven ingetrokken en zijn vakanties van politiemensen opgeschort.

Afzijdig

De bestorming van de ambassade volgde op een dag van protest op het Tahrirplein tegen de trage veranderingen in Egypte onder het militaire regime. Toen de betogers hun woede koelden op de Israëlische ambassade, hield de politie zich volgens ooggetuigen urenlang afzijdig.

Uiteindelijk werden traangasgranaten afgevuurd om de menigte uit elkaar te drijven. Volgens de autoriteiten kwamen zeker twee mensen om en raakten mogelijk meer dan duizend mensen gewond bij de ongeregeldheden.

Spanningen

De laatste weken zijn de spanningen tussen Israël en Egypte hoog opgelopen nadat Israël vorige maand in het grensgebied in de Sinaï vijf Egyptische politieagenten doodschoot. Volgens Israël was dat per ongeluk gebeurd.

Ook gaan sinds de val van de Egyptische president Mubarak steeds meer stemmen op om het vredesverdrag met Israël op te zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl