NOS NieuwsAangepast

Hoge Raad: identiteitskaart moet gratis

Gemeenten mogen geen extra geld vragen voor de aanvraag van een identiteitskaart. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een slepende kwestie.

Volgens de wet mag er geen belasting worden geheven op documenten die de staat verplicht stelt. De Hoge Raad stelt nu dat een identiteitskaart een zuiver verplicht document is. Daarom moet de kaart volledig gratis beschikbaar zijn, gemeenten mogen ook geen administratiekosten doorberekenen.

Bij een paspoort of rijbewijs zijn er individuele belangen, maar dat is niet het geval bij de identiteitskaart, staat in het vonnis. De leges voor een ID-kaart verschillen per gemeente. Maximaal kost het document 43,89 euro.

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat de uitspraak van de Hoge Raad bestuderen. Daarna wil de vereniging met de minister om tafel, om te kijken hoe de kosten voor de ID-bewijzen betaald gaan worden. De VNG vindt dat er snel een alternatief moet komen.

Minister Donner heeft gemeld dat hij op korte termijn met de gemeenten gaat overleggen. Ook zal hij de Tweede Kamer informeren, omdat nu mogelijk wetten of regels moeten worden aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl