NOS NieuwsAangepast

Nuon sluit zonnecellenfabriek

Het is energiebedrijf Nuon niet gelukt een investeerder te vinden voor Helianthos. Het dochterbedrijf uit Arnhem maakt flexibele zonnepanelen uit folie. De fabriek zal nu worden gesloten.

Zestig medewerkers verliezen hun baan. Moederbedrijf Vattenfall gaf NUON vorig jaar de opdracht Helianthos te verkopen.

Investeringen

De fabriek in Arnhem is een proeffabriek. Helianthos fabriceert folie waarvan flexibele zonnepanelen gemaakt kunnen worden. Met die folie kunnen daken en gevels van gebouwen worden bedekt om daarmee energie op te wekken.

NUON zocht investeerders voor ruim 150 miljoen euro om naast de proeffabriek een grote productiehal te bouwen om de zonnecellen folie breed in de markt te zetten. Sinds 2006 heeft NUON ruim 85 miljoen euro in de proeffabriek gestoken. Ook de provincie Gelderland en de Rijksoverheid subsidieerde Helianthos.

Zoektocht

Sinds mei vorig jaar was NUON opzoek naar kopers voor Helianthos. "Tot vorige week hebben we gesprekken gevoerd met een potentiële koper", vertelt een woordvoerder van NUON. Uiteindelijk haakte die investeerder ook af en bleef er volgens NUON niets over dan de fabriek te sluiten.

Volgens de woordvoerder hebben investeerders de afgelopen jaren steeds meer en uitgebreidere kansen gekregen om geld te steken in zonne-energie. Als de Ondernemingsraad er mee instemt zullen het gebouw en de machines worden verkocht. Voor het personeel is een sociaal plan opgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl