NOS NieuwsAangepast

Nieuwe beelden van na 9/11-crash

Tien jaar na 9/11 zijn er nieuwe beelden opgedoken van vlak na de crash van vlucht 93 op die dag. Op de nieuwe beelden is de rook boven het dorpje Shanksville in Pennsylvania te zien. Tot nu toe was een foto van de rook boven de bossen het eerste beeld van na de crash. Van het neerstorten zelf zijn nog altijd geen beelden bekend.

De video, ruim anderhalve minuut lang, werd op enkele kilometers van de plek van het ongeluk gemaakt. Een inwoner van het plaatsje Berlin greep zijn camera toen hij een luide explosie hoorde. "Het hele huis stond te trillen", zegt filmer Dave Berkebile tijdens de opname. "Nu kun je een paddestoelwolk zien."

"Dit is wat er is overgebleven van een vliegtuig dat is neergestort. Er zal wel een bom van de terroristen aan boord zijn geweest", speculeert Berkebile. "We zaten op tv te kijken naar de aanslagen in New York en het Pentagon toen dit ineens gebeurde."

Camera paraat

De nieuwe video is gevonden door Donna Glessner van de Amerikaanse Parkservice, die verhalen over 9/11 verzamelt.

Berkebil overleed in februari, maar zijn vrouw legt in de lokale krant uit hoe hij zo snel een camera paraat had. "Onze familie woont in de stad en kent de bergen helemaal niet, zoals die hier zijn. Omdat hier vaak spectaculaire sneeuwstormen, zonsopkomsten en -ondergangen zijn te zien, lag de camera altijd binnen handbereik."

Vlucht 93 werd door vier al-Qaida-terroristen gekaapt met de bedoeling een doelwit in de hoofdstad Washington te raken, mogelijk het Capitool. Toen passagiers echter over de aanslagen hoorden, bestormden ze de cockpit, waardoor het vliegtuig neerstortte.

Gedenkteken onthuld

Aanstaande zaterdag wordt in Shanksville een permanente gedenkplaats voor vlucht 93 geopend op de plek waar het vliegtuig neerkwam. Er staan veertig marmeren panelen voor elk van de omgekomen slachtoffers in het pad dat het vliegtuig in de laatste seconden aflegde. Ook is er een bos met veertig bomen en een bloemenweide aangeplant en een pad langs de plek des onheils.

Bij de inwijding zijn zaterdag behalve de nabestaanden en reddingswerkers ook vice-president Biden en de oud-presidenten Bush en Clinton aanwezig. Zangeres Sarah MacLachlan zal optreden.

Obama komt een dag later, bij de 10-jarige herdenking van 9/11. Hij woont die dag eerst in New York een uitgebreide herdenking van de aanslagen bij. Daar zullen ook een 9/11-gedenkteken en een museum worden geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl