NOS NieuwsAangepast

Opnieuw pensioenoverleg ouderenorganisaties

Minister Kamp van Sociale Zaken overlegt vandaag opnieuw met ouderenorganisaties (Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG) over het pensioenakkoord. Het eerste overleg, dit voorjaar, heeft volgens de NVOG niets opgeleverd.

De NVOG is voor een beperkte aanpassing van de Pensioenwet nu FNV bondgenoten het akkoord heeft afgewezen en het maatschappelijk draagvlak ontbreekt. De organisatie wil dat minister Kamp het pensioenakkoord bij de sociale partners weghaalt en met een eigen initiatief komt. Hij moet volgens de ouderenorganisaties proberen draagvlak te krijgen. "De verdeeldheid in de samenleving is enorm", meent Hans Ludo van Mierlo, woordvoerder van de NVOG.

De NVOG heeft overigens een eigen alternatief uitgewerkt, dat voortbouwt op de bestaande Pensioenwet. Zo wil de organisatie dat de premie kostendekkend is en niet maximaal. De werkgevers moeten bijstorten bij tegenvallers van pensioenfondsen op de beurs.

Nominaal zeker

De ouderenorganisaties hebben liever een zeker lager pensioen dat niet wordt verhoogd met de inflatie, dan een onzeker hoger pensioen, dat afhankelijk is van de ontwikkelingen op de beurs.

Dit standpunt is ook ingegeven door de solidariteitsgedachte, want in slechte tijden moet er een beroep worden gedaan op de buffers. Dit gaat ten koste van de jongeren. "Wij willen ook een goed pensioen voor onze kinderen", zegt Martin van Rooijen voorzitter van de NVOG.

Het is volstrekt onduidelijk hoe de oude pensioenrechten naar het nieuwe stelsel moeten worden overgebracht. De ouderenorganisaties vinden dan ook dat mensen vrijwillig moeten kunnen kiezen voor het oude of nieuwe stelsel. Maar dan moet er wel wat te kiezen zijn.

Aan dat laatste ontbreekt het nu. Het is juridisch veel te ingewikkeld en te onzeker. Als de bestaande pensioenrechten worden verkwanseld, dreigen de ouderenorganisaties hun gelijk te halen bij de rechter. Ze hebben al een speciale 'Stichting Pensioenfatsoen' opgericht waar geld apart wordt gezet.

Aan de bak

Overkoepelend orgaan CSO (samenwerkende ouderenorganisaties) is blij met de aandacht voor de arbeidsparticipatie van oudere werknemers. Van Rooijen is voor langer doorwerken zoals in het pensioenakkoord staat vermeld. Maar hij wil dan wel dat werkgevers worden verplicht meer 55-plussers aan het werk te houden: "mensen solliciteren zich gek, maar komen nergens aan de bak", zegt Van Rooijen.

Ook willen de ouderenorganisaties meer te zeggen hebben over het beleid van de pensioenfondsen en pleiten daarom voor eigen bestuurders in de fondsen.

Paniekvoetbal

Tot slot benadrukt NVOG-woordvoerder Van Mierlo dat het hele idee van een nieuw pensioenstelsel indertijd is ingegeven door paniekvoetbal. Paniek over de gevolgen van de kredietcrisis op de beurs en de berichten over de toename van de levensverwachting. Het kan anders: "wij willen naar een goed pensioenakkoord voor jongeren en ouderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl