NOS NieuwsAangepast

Pgb-bezuiniging levert minder geld op

De geplande bezuinigingen op de pgb's leveren 300 miljoen euro minder op dan het kabinet had gehoopt. Maar doordat er 200 miljoen aan meevallers zijn in de zorg, komt het kabinet toch nog redelijk in de buurt. Dat zegt het CPB in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de oppositie.

Met het persoonsgebonden budget kunnen mensen zelf de zorg inkopen die ze nodig hebben. Het kabinet maakte voor de zomer bekend dat voortaan veel minder mensen een pgb zullen krijgen, omdat de regeling anders onbetaalbaar wordt.

Het versoberen van de regeling zou de komende vier jaar 900 miljoen moeten opleveren, maar volgens het CPB komt het bespaarde bedrag uit op 600 miljoen euro.

Belofte

Wel bestaat de kans dat het bespaarde bedrag lager uitvalt als het kabinet een belofte van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten waarmaakt. Die heeft beloofd dat iedereen die zijn pgb en de eigen regie verliest, wel dezelfde hoeveelheid zorg houdt. Wil ze die belofte waarmaken, dan kan de bezuiniging op nul uit komen, zegt het CPB.

Het bureau rekende de plannen door op verzoek van oppositiepartij GroenLinks.

'Ideale manier'

Volgens GroenLinks bevestigt het onderzoek wat al werd gevreesd. "Door het pgb kunnen mensen blijven werken en kinderen blijven thuiswonen. Mensen houden zelf de regie over hun leven," zegt fractievoorzitter Jolande Sap.

"Iedereen is het er over eens dat dit een ideale manier van zorg is. De reden voor afschaffen was een bezuiniging. Nu dit niet gehaald wordt, willen wij dat het kabinet anders gaat hervormen in de zorg. Ik ga daar bij de begroting ook plannen voor presenteren", aldus Sap. GroenLinks wil nog voor Prinsjesdag een debat met de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl