NOS NieuwsAangepast

Piraten laten Deense familie vrij

Somalische piraten hebben een Deens gezin na ruim een half jaar gijzeling vrijgelaten. Ook twee Deense bemanningsleden zijn weer vrij.

Het schip van het gezin werd in februari gekaapt door piraten voor de kust van Somalië. Ze waren op weg van de Malediven naar de Rode Zee.

De vader, moeder en drie kinderen (tussen 12 en 16 jaar) en de bemanningsleden werden meer dan zes maanden vastgehouden door de piraten. Ze maken het naar omstandigheden goed.

Losgeld

De Denen mogen nu snel naar huis. Eén van de piraten heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat er 3 miljoen dollar aan losgeld is betaald.

Het Deense consulaat ontkent dat er contact is geweest vanuit de overheid, maar zegt wel dat familieleden van het gegijzelde gezin gesproken hebben met de piraten. Ze zouden daarbij hulp hebben gehad van een bureau dat gespecialiseerd is in dit soort situaties. Premier Rasmussen ontkent dat er contact is geweest en dat er losgeld is betaald.

Blij

Wel zei Rasmussen oprecht blij te zijn dat de familie terecht is. "De familie heeft een van de ergste dingen meegemaakt die je kunnen overkomen", zei de premier op het Deense televisienieuws.

Hij waarschuwde nogmaals om het gebied te mijden. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken is hierover heel duidelijk geweest. Er is een duidelijke aanbeveling om niet in wateren te varen die geteisterd worden door piraten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl