NOS NieuwsAangepast

Burkina Faso: nieuwe woonplaats van Kadhafi?

Volgens sommige berichten heeft het West-Afrikaanse land Burkina Faso Muamar Kadhafi en zijn familie asiel aangeboden. Hoewel de verblijfplaats van de verdreven Libische leider voorlopig nog steeds onbekend is, is het niet ondenkbaar dat kolonel Kadhafi dus binnenkort moet inburgeren in het voormalige Opper-Volta. Een korte inburgeringscursus:

Kolonel Kadhafi is populair in Burkina Faso: zijn Libisch-Arabische investeringsmaatschappij investeerde gul in de regio en Burkina Faso profiteerde als geen ander. Zo bouwde Kadhafi de universiteit in de hoofdstad Ouagadougou. Die hoofdstad telt een kleine anderhalf miljoen inwoners en heeft te kampen met een flink watertekort. Burkina Faso is net als Kadhafi's vaderland, bijzonder droog.

Eerlijk

In tegenstelling tot Libië is er geen olie in Burkina Faso: er is sowieso schrikbarend weinig in een van de armste landen ter wereld. Misschien daarom kon Kadhafi er, als de geruchten kloppen, zoveel huurlingen vinden voor zijn verloren strijd. Burkina Faso betekent 'Het land van de Eerlijke Mensen', al scoort het op de lijst van corrupte landen van Transparency International niet echt goed: een magere 93e plaats, al is dat nog altijd beter dan het Libië van Kadhafi (146e).

President

Wat betreft regeringsvorm zal de Libische kolonel zich wellicht enigszins thuisvoelen in Burkina Faso: president Blaise Campaoré kwam in 1987 dankzij een staatsgreep aan de macht en heeft die nog nooit hoeven opgeven. Maar ook Campaoré weet wat gewapende oppositie betekent: in april sloeg hij kort op de vlucht voor muitende militairen.

Burkina Faso?

Burkina Faso mag dan een plek zijn waar Kadhafi zich thuis zou kunnen voelen, er zijn ook zaken die de Libische kolonel niet zullen aanspreken. Afgelopen maand erkende ook Burkina Faso de nieuwe machthebbers in Libië, aartsvijanden van Muamar Kadhafi. En het is een van de 117 landen die het statuut van Rome hebben geratificeerd. Dat betekent dat Burkina Faso zich verplicht heeft samen te werken met het Internationaal Strafhof te Den Haag dat een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd voor enkele leden van de familie Kadhafi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl