NOS NieuwsAangepast

Hillen: Kunduz vooral militaire missie

Minister Hillen vindt de missie in Kunduz vooral militair. In het weekblad Vrij Nederland zegt hij het raar te vinden dat Kunduz geen militaire missie mag heten, terwijl er bijna alleen maar militairen aan meedoen.

"We moeten oppassen dat we onze mooie Nederlandse gevoelens niet projecteren op de harde werkelijkheid in een oorlogsgebied", zegt Hillen.

"In Nederland willen we graag alleen de softe kant van zo'n expeditie zien, omdat we de wereld willen verbeteren. Maar het leven is hard en in Kunduz al helemaal," voegt de minister eraan toe.

Civiele missie

GroenLinks, dat de missie steunt op voorwaarde dat die een civiel karakter heeft, noemt de uitspraken van Hillen een blunder.

"Als de minister het verschil niet ziet tussen inzet voor civiele of militaire doelen, dan is zijn geloofwaardigheid in het geding," zegt fractievoorzitter Sap. Ze wil dat premier Rutte Hillen vandaag nog tot de orde roept.

In een nadere verklaring benadrukt Hillen dat zijn uitspraak niet op het karakter van de missie slaat, maar op de samenstelling. "De missie richt zich vooral op politie- en civiele taken, maar wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door militairen", zegt hij.

Volgens Rutte was er sprake van een misverstand, dat is rechtgezet door de verklaring van Hillen. Maar GroenLinks neemt geen genoegen met de verklaring. "Die uitleg is veel te makkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl