NOS NieuwsAangepast

Homo op werk vaak mikpunt van spot

Homoseksuelen krijgen nog geregeld te maken met negatieve reacties op het werk. Het gaat daarbij vooral om verbaal geweld, variërend van grapjes maken tot uitschelden.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat 28 procent van de homoseksuele mannen en 14 procent van de lesbische vrouwen dit soort reacties krijgt.

Zo'n 80 procent van de homo's en lesbiennes is op het werk open over zijn of haar seksuele voorkeur. De helft van degenen die dat niet zijn, durft er niet voor uit te komen uit vrees voor de reacties. De rest vindt dat collega's daar niets mee te maken hebben.

Kussen

De acceptatie van homoseksuelen in de samenleving is juist toegenomen. In 2010 had 10 procent van de ondervraagden moeite met homoseksualiteit, vijf jaar geleden was dat nog 15 procent.

De acceptatie van homoseksuele mannen is minder vergevorderd dan die bij lesbische vrouwen. "Zo heeft 40 procent van de mensen er moeite mee om mannen te zien kussen op straat en 28 procent bij kussende vrouwen", zegt onderzoekster Saskia Keuzenkamp.

Nederland is volgens het SCP het meest homotolerante land in Europa. Desondanks zijn er grenzen aan deze tolerantie en sommige groepen hebben duidelijk meer moeite met homoseksualiteit, zoals jongeren, orthodox religieuzen en niet-westerse migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl